I. Optimale huisvesting & facilitaire dienst
Aan het begin van de paragraaf bedrijfsvoering hebben we u geïnformeerd over de impact van de brand op 22 augustus 2018. Het gestarte traject om te kijken naar hoeveelheid en welke soort werkplekken vanuit de projectgroep Anders Werken kreeg in één keer een hele andere invalshoek. In plaats van optimalisatie van het gemeentekantoor werd de focus verlegd naar het snel realiseren van verantwoorde tijdelijke huisvesting. Met als doel zo snel mogelijk de dienstverlening weer operationeel te krijgen. In een hele korte tijd is er eigenlijk een heel nieuw bedrijf neergezet vanaf grondwerkzaamheden voor de fundering tot het interieur inrichten met planten.
Het aspect van veilig werken voor alle medewerkers kreeg vanzelfsprekend ook een hele andere betekenis door het incident. Het gevoel van veiligheid daalde bij een aantal mensen en zeker bij de collega’s waarvan de werkplek direct werd geraakt door de brand. Hierop inspelend is de bemensing van de receptie verdubbeld, waarbij het accent meer werd gelegd op beveiliging. Ook wordt in de tijdelijke huisvesting weer gebruik gemaakt van alarmknoppen op de werkplek en spreekkamers en wordt het geheel gemonitord met camera’s.
De afspraken over het gebruik van de persoonlijke beveiligingsdevices zijn nogmaals verduidelijkt en onder de aandacht gebracht van de gebruikers. Vooral de mensen die werken op locatie zijn hierin meegenomen. De medewerkers van de balies zijn hiermee nu ook uitgerust.
Naast inrichten van de tijdelijke huisvesting en het weer zo snel mogelijk overgaan tot de reguliere werkzaamheden, is er een start gemaakt met de planontwikkeling voor de herbouw van het gemeentekantoor. Er is nu de gelegenheid om de huisvesting in zijn totaliteit onder de loep te nemen en het geheel, rekening houdend met de nieuwe taken voor de gemeente en wetgeving op het gebied van privacy, weer toekomstbestendig in te richten. Een traject dat in 2019 zijn vervolg zal krijgen.