D. Organisatie ontwikkeling
In de begroting hebben we aangegeven wat de kernprojecten zijn. Deze projecten hebben als gevolg van de brand deels stil gelegen. De projecten hebben ieder een op zichzelf staand doel, maar gezamenlijk hebben ze tot doel bij te dragen aan de wendbaarheid van de organisatie en de dienstverlening aan inwoners (inwoner centraal).
De trekkers van de projecten en een aantal trekkers van eerdere kernprojecten (zoals inwonersinitiatieven en projectmatig werken) werken samen om medewerkers en de organisatie in beweging te krijgen. Door het organiseren van bijvoorbeeld "Het Buitencafé" worden medewerkers uitgenodigd en geprikkeld om op een andere manier te denken. Bijvoorbeeld mét inwoners in plaats van vóór inwoners.
Door met het management in gesprek te gaan over ervaren knelpunten worden (belemmerende) patronen in de organisatie bespreekbaar gemaakt en wordt nagedacht over oplossingen. Verder wordt met het management gezamenlijk de focus bepaald.
Wat hebben de kernprojecten bijgedragen aan de ontwikkeling van de organisatie?
1. Waarom moeilijk doen als het samen kan
De bijdrage van dit project uit zich vooral in het bespreekbaar maken van zaken die voorheen niet besproken werden. En in het organiseren van bewustzijn. Daarvoor zijn in 2018 organisatiebreed ook weer verschillende trainingen gegeven zoals Het echte gesprek , Advisering aan het bestuur, Advisering aan directie en teammanagers (2x), verdieping kleurenprofilering voor leidinggevenden en opdrachtgeverschap-opdrachtnemerschap. Daarnaast is door enkele teams ook gebruik gemaakt van het aanbod van een training op maat. In het tweede kwartaal 2018 is een evaluatie opgeleverd. De aanbevelingen worden betrokken bij het vervolg op houding en gedrag.
2. Implementatie omgevingswet
Het project heeft tot doel de organisatie en de medewerkers goed voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. In 2018 is gewerkt aan de voorbereiding van de invoering van de Omgevingswet.
Een eerste stap in 2018 was het in kaart brengen van die startsituatie: hoe ‘omgevingswetproof’ zijn deze al? Op basis daarvan is de koers voor het vervolg bepaald. De planning voor het vervolg is vastgesteld. Later wordt een vertaling gemaakt van de consequenties voor het werk en de medewerkers.
3. Maximale dienstverlening (nu: effectieve dienstverlening)
Het project effectieve dienstverlening is opgesplitst in twee projecten, directe verbeteringen en visie.
Bij het project directe verbeteringen zijn acties gestart waar onze klanten direct of op korte termijn zichtbare veranderingen in de dienstverlening van kunnen ervaren. Hierbij valt onder andere te denken aan procesverbetering door middel van klantsignaalmanagement, integrale samenwerking in een online team, het opzetten van een inwonerspanel.
Het visietraject is gefocust op de lange termijn. Hiervoor is met een groep van teammanagers van Informatievoorziening, P&O/Communicatie, KCC, Sociaal domein en Projectrealisatie, Informatiemanagers en organisatieadviseurs, gewerkt aan het opstellen van leidende principes over dienstverlening. Deze dienen als kapstok bij de inrichting en uitvoering van de gewenste dienstverlening.
4. Transformatie sociaal domein.
De transformatie loopt via een drietal pijlers: Gebiedsgericht werken, Preventie en Meer en Beter
Samenwerken. Er is een start gemaakt met het ontwikkelen van deze pijlers binnen het sociaal
domein. In 2018 is het gebiedsgericht werken bij de uitvoerende teams in het sociaal domein verder doorgevoerd. De teams zijn ingedeeld naar ‘gebieden’ en we werken zoveel mogelijk integraal rondom hulpvragen van onze inwoners. In het vervolg (2019) wordt daarvan een vertaling gemaakt voor de organisatie en de medewerkers. Wat vraagt dat van medewerkers en werkprocessen.