Jaarstukken 2018

5 Bedrijfsvoering

F. Informatievoorziening

F. Informatievoorziening

Een goede betrouwbare informatievoorziening die zorgt voor een goede hulp in onze communicatie naar inwoners, bedrijven en andere klanten, is het doel van ons informatiebeleid.
In 2018 hebben we veel gedaan op het gebied van informatievoorziening en informatiebeveiliging om ons beleid uit te voeren. In de begroting hadden we een aantal specifieke onderdelen genoemd.

Resultaat specifieke onderdelen

Datagedreven werken biedt inzicht
In 2018 is het project Datagedreven Sturing gestart. De kaders zijn bepaald  en er is gestart met de inrichting van de het Data Pakhuis en de visualisatietools. Dit geheel gaat dienen als centraal platform voor ontsluiting van managementinformatie, grafieken, trends, voorspellingen en het beschikbaar stellen van Open Data.

De organisatie wordt steeds meer procesgericht
In 2018 zijn behoorlijk wat werkprocessen geoptimaliseerd. Dit zorgt er onder andere voor dat het ook voor onze inwoners gemakkelijker en efficiënter wordt. Geen formulieren meer uitprinten invullen en opsturen maar gewoon een webformulier digitaal invullen. Een mooi voorbeeld hiervan is leerlingenvervoer: invullen met Digid en met een paar minuten ligt de aanvraag bij de betreffende behandelaar. Duidelijk en transparant. Natuurlijk houden we de mogelijkheid open om, indien dit gewenst is, nog formulieren toe te sturen of samen met de inwoner in te vullen.

We implementeren een digitaal loket voor de Omgevingswet
Op 1 januari 2021 wordt de Omgevingswet van kracht. Elke gemeente moet op 1 januari 2021 zijn aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV) en moet in veel gevallen binnen 8 weken een aangevraagde Omgevingsvergunning af kunnen geven. Dit op basis van een integrale afweging, al dan niet in overleg met de bestuurlijke partners.
Voor het optimaal digitaliseren van de Omgevingswet dienen de Lingewaardse ambities duidelijk te zijn. Daar wordt in 2019 aan gewerkt.