Jaarstukken 2018

1. Deelname aan de samenleving

1.3.2 Werkgelegenheid

1.3.2 Werkgelegenheid

Voor het stimuleren van werkgelegenheid is de werkgeversbenadering en het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met het bedrijfsleven van wezenlijk belang. Dat hebben we in 2018 niet alleen lokaal maar ook regionaal gedaan. In de regio werkten we samen met onder meer het UWV in het Werkgeversservicepunt (WSP). Vanaf januari 2018 is het WSP over gegaan naar de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) in de vorm van een nieuwe module. Door deelname aan de Bestuurscommissie WSP is Lingewaard hierbij ook bestuurlijk betrokken.

In 2018 hebben we een jobhunter ingehuurd en deze gekoppeld aan onze eigen accountmanager van Economische zaken en aan de accountmanager van het regionale Werkgeversservicepunt (WSP).
Dat heeft geleid tot een toename van het aantal plaatsingen van werkzoekenden uit de gemeente Lingewaard. Op zowel werkervaringsplaatsen als ook op reguliere banen. In totaal hebben 86 werkzoekenden (waarvan 29 met een bijstandsuitkering) een nieuwe werkplek gevonden. Onder hen 30 personen die tot de doelgroep van de zogenoemde ‘banenafspraak’ behoren. Het merendeel (30 personen) heeft werk gevonden bij werkgevers in de regio Arnhem, 13 personen zijn aan de slag gegaan bij een werkgever in Lingewaard. De accountmanagers en de jobhunter hebben in totaal 70 werkgevers in Lingewaard bezocht om werkplekken te acquireren.
Volgens een inschatting van het Rijk zouden in 2018 acht personen in aanmerking komen voor een beschutte werkplek in het kader van ‘Nieuw Beschut Werk’. Slechts één persoon is door het UWV positief beoordeeld voor dit nieuwe instrument; de zoektocht naar een geschikte werkplek is eind 2018 gestart.

De uitvoering van de Sociale Werkvoorziening (SW) van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorziening Midden Gelderland (‘Presikhaaf Bedrijven’) hebben we vanaf januari 2018 belegd bij Scalabor, het Arnhemse Werkbedrijf. Vanaf dat moment detacheert Presikhaaf Bedrijven de SW-medewerkers naar Scalabor. Daarmee garanderen we de werkgelegenheid en dagelijkse ondersteuning van de Lingewaardse SW-ers. De eerste resultaten ervan zijn positief. Deze constructie biedt bovendien voor de gemeente gedurende tenminste vijf jaar inhoudelijke en financiële zekerheid rond de uitvoering van de SW.
Met deze operatie is ook een belangrijk deel van de bedrijfsactiviteiten, de activa en passiva, de contracten en het overgrote deel van het reguliere personeel overgegaan van Presikhaaf Bedrijven naar Scalabor. Achtergebleven is het formele werkgeverschap voor de SW-ers (de arbeidscontracten, de salarisbetalingen enz.) en onder meer een aantal boventallige medewerkers. In 2018 is zowel ambtelijk als bestuurlijk gewerkt aan een formele overdracht per 2019 hiervan naar de MGR, in de vorm van een nieuwe module Werkgeverschap Sociale Werkvoorziening.

Prestaties

Naam verplichte indicator

Meetbaar resultaat

Werkelijk resultaat 2018

Verwacht resultaat 2018

Banen

Het aantal banen per 1.000 inwoners in de leeftijd 15-74 jaar.

439,1*)

520

Netto arbeidsparticipatie

Het percentage van de werkzame beroepsbevolking t.o.v. de beroepsbevolking.

69,3

67

Werkloze jongeren

Het percentage werkeloze jongeren.

0,85**)

0,85

*) In de begroting is uitgegaan van de leeftijdscategorie 15-64 jaar. Op waarstaatjegemeente.nl wordt nu uitgegaan van de leeftijdscategorie 15-74 jaar.
**) 2015 laatste meting op waarstaatjegemeente.nl