Jaarstukken 2018

2018 in één oogopslag

Waar ging het geld naartoe?

Programma

Lasten
(x € 1.000)

Percentage

1

Deelname aan de samenleving

51.693

41,4 %

2

Bereikbaarheid en mobiliteit

655

0,5 %

3

Bedrijvigheid

8.290

6,6 %

4

Stad, dorp en landschap

946

0,8 %

5

Wonen

8.200

6,6 %

6

Klimaat en duurzaamheid

238

0,2 %

7

Beheer en onderhoud

18.009

14,4 %

8

Inwoner en bestuur

8.111

6,5 %

9

Financiën

28.837

23,1 %

TOTAAL

124.979

100,0 %

In deze samenvatting vermelden wij op basis van de vijf speerpunten van het coalitieprogramma 2018-2022 wat wij hebben gedaan om uitvoering te geven aan de gestelde prioriteiten van de begroting 2018:

  • In Lingewaard is het goed wonen;
  • Lingewaard is goed en veilig bereikbaar;
  • Lingewaard is in 2050 energieneutraal;
  • Het ondernemersklimaat in Lingewaard is aantrekkelijk;
  • In Lingewaard kijken we naar elkaar om.

ALGEMEEN
Op 21 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Inwoners konden stemmen in de mobiele stembus die iedere kern van de gemeente bezocht. Door de verkiezingen waren er enkele verschuivingen in de samenstelling van de partijen in de gemeenteraad. Samen met de griffie organiseerden we een introductieprogramma voor de (nieuwe) gemeenteraadsleden. De coalitie bleef hetzelfde en bestaat uit VVD, Lokaal Belang Lingewaard, CDA en Lingewaard.Nu. In het college uitvoeringsprogramma staat hoe we het coalitieprogramma ‘Samen bouwen aan Lingewaard’ in de komende jaren uitvoeren.

We werkten steeds meer samen met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere gemeenten. Dat stelde andere eisen aan de politiek, het bestuur én onze medewerkers. We zijn gestart met de voorbereiding van een strategische personeelsplanning. Deze gaat inzicht bieden in toekomstige personele knelpunten. Door voorzieningen aan te bieden om de fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen, speelden we in op de vergrijzing van het personeelsbestand. Dit deden we ook door het generatiepact aan te bieden. Hiermee kan op een gezonde manier de loopbaan worden afgerond. En enthousiasmeerden we jongeren voor een traineeprogramma.

De brand in ons gemeentekantoor op 22 augustus 2018 had een grote impact op onze medewerkers en de bedrijfsvoering. Veel medewerkers waren erg geschrokken en voelden zich ontheemd. Ze werkten de eerste weken thuis, in ’t Convent in Huissen of op een andere plek. Inwoners konden tijdelijk terecht in kasteel de Kinkelenburg. In oktober waren de drie tijdelijke werkunits klaar. Ook konden we de noordvleugel van het gebouw na grondige schoonmaak weer gebruiken als werkplek. Het spreekt voor zich dat de gevolgen van de brand voor een deel ten koste zijn gegaan van onze arbeidsproductiviteit. Diverse medewerkers waren bezig met niet reguliere werkzaamheden. Zoals het herstel van de glasvezelverbinding, het organiseren van tijdelijke huisvesting en vergaderlocaties en het regelen van de schoonmaak, herstel en herbouw van het gemeentekantoor. Veel contact verliep via de mail of telefonisch en overleg vond vaak plaats op locatie of bij collega’s thuis. Als gevolg van de grote inzet van onze medewerkers hebben we relatief weinig activiteiten niet uitgevoerd.

SPEERPUNT 1: IN LINGEWAARD IS HET GOED WONEN
Woningbouw
Ons woningbouwprogramma is geïntensiveerd. Een aantal lopende bestemmingsplanprocedures is afgerond zodat binnenkort daar de nieuwbouw van start kan gaan. Zoals in de Plakse Wei in Bemmel. Nieuwbouw vindt ook plaats in de kleinere kernen. In Angeren is gestart met de bouw op het terrein Bolder. In Haalderen is besloten dat we de voormalige supermarkt in Haalderen verbouwen tot woonruimte. In 2018 leverden we 154 nieuwe woningen op en voor de komende jaren hebben we plannen voor de bouw van 912 woningen. Daarnaast is een aantal woningbouwplannen in voorbereiding dan wel in uitvoering. We kijken echter niet alleen naar aantallen, maar ook naar kwaliteit en behoefte. Ook intensiveerden we de afstemming op de behoefte en de verduurzaming.

Onderhoud en beheer
De inzet van extra middelen voor het groenonderhoud heeft zijn vruchten afgeworpen. De beeldkwaliteit is weer terug op het gewenste niveau B. Daarnaast hebben we volop oude beplanting vervangen door nieuwe en vitale beplanting. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan in delen van de Huissense wijk de Zilverkamp. Hierdoor steeg niet alleen de beeldkwaliteit, maar zijn tevens de onderhoudskosten op termijn lager. De beslissing om extra middelen uit te trekken voor vervanging van beplanting is niet eenmalig maar structureel. Daardoor was het mogelijk om het openbaar groen structureel periodiek te vervangen en te verjongen. De kwaliteit blijft gelijk en we zorgen er voor dat Lingewaard een groene leefomgeving behoudt waarin het prettig wonen is.

Reststroken die geen toegevoegde waarde hebben voor de openbare ruimte werden verkocht. In gebruik genomen grond die we niet konden en kunnen verkopen, krijgt de openbare functie weer terug. Dit gebeurt vanuit het project reststroken dat nog doorloopt tot 2021.

SPEERPUNT 2: LINGEWAARD IS GOED EN VEILIG BEREIKBAAR
Mobiliteit en bereikbaarheid
De bereikbaarheid van onze woonkernen en bedrijventerreinen stond prominent in de begroting. Voor de Dorpensingel tussen Bemmel en Nijmegen-Noord is overeenstemming bereikt met Nijmegen en de provincie. De provincie betaalt mee en met Nijmegen tekenden we een overeenkomst over de gezamenlijke uitvoering van de nieuwe ontsluitingsweg naar de Ovatonde en de N325. De Dorpensingel heeft gevolgen voor de verkeersstromen op de Ressensestraat. Voor het verbeteren van een veilige oversteek van het RijnWaalpad is vooruitlopend daarop gekozen voor een tijdelijke oplossing. Het aantal oversteekplekken gaat terug naar één en de voorrangssituatie verandert.
Ook de ontsluiting van het terrein De Houtakker rechtstreeks op de Van Elkweg is uitgewerkt. De provincie realiseert deze komend jaar.

De Karstraat is een belangrijke doorgaande route tussen Huissen en Bemmel. Om de veiligheid bij oversteeksituaties en kruisingen te verbeteren is een aantal aanpassingen voorbereid. De kruising bij de Valom is in 2018 aangepast.

Tot slot staat ook de bereikbaarheid van de A325 vanuit Huissen weer op de regionale agenda. In Park Lingezegen kijken we samen met buurgemeenten, waterschap en provincie hoe de omgeving van de kruising van de Linge onder de A325 er in de toekomst moet gaan uitzien. Die kruising verandert omdat de bestaande duiker in de Linge vervangen moet worden. Daarnaast onderzoekt de provincie als wegbeheerder van de A325 de aanpassing van de viaducten. Daarbij kijken we ook naar mogelijkheden om via een brug over de Linge een betere autoverbinding tussen Huissen en de A325 te vormen. Zodat we het parkgebied dat tegen Rijkerswoerd aan ligt ontzien.

SPEERPUNT 3: LINGEWAARD IS IN 2050 ENERGIENEUTRAAL
Duurzaamheid
Inwoners en ondernemers hebben de verduurzaming van woning, bedrijf en omgeving op een positieve manier opgepakt. Voorbeelden hiervan zijn de Zilverkamp als ‘wijk van de toekomst’, in NEXTgarden is een drijvend zonnepark gerealiseerd, de steenfabriek Huissenswaard wil windturbines plaatsen en het aantal initiatieven van particulieren groeit flink. In Doornenburg en Angeren zijn werkgroepen gestart met het ophalen en uitwerken van duurzaamheidsinitiatieven. In de Zilverkamp kopen bewoners gezamenlijk vloerisolatie in. Nieuwe woningen realiseren we zonder gasaansluiting.

Samen met andere overheden voerden we de discussie over hoe we de transitie naar duurzame energie en naar een meer klimaatbestendige omgeving moeten aansturen. En welke gevolgen dat wel en niet mag hebben in ons landschap.

Verschillende initiatieven van inwoners en ondernemers leidden na praten en plannen nu ook tot uitvoering. Om dat te stimuleren besloot de raad een transitiefonds Duurzaamheid op te richten. De samenleving wil aan de slag! Duurzaamheid zal als thema de komende jaren hoog op onze agenda blijven staan.

SPEERPUNT 4 HET ONDERNEMERSKLIMAAT IN LINGEWAARD IS AANTREKKELIJK
Bedrijvigheid
Het is goed gegaan met de verkoop van de nog beschikbare grond op onze bedrijventerreinen. Dit mes snijdt aan twee kanten. In de eerste plaats zijn we blij met de bedrijven die zich in onze gemeente vestigen en voor werkgelegenheid zorgen. Daarnaast betekent dit dat de risico’s voor de gemeente sterk verminderd zijn. Over enkele jaren mogen we niet verkocht terrein niet meer voor bedrijvigheid benutten. Dit is binnen de regio afgesproken vanwege het totale terreinaanbod in de regio. Het restant aan niet verkocht terrein slinkt nu snel. Op 1 januari 2018 hadden we nog 23 ha. te koop, eind 2018 was dat nog 19 ha. De verkopen zetten zich nog door in 2019.

Voor de realisatie van een nieuw uitvaartcentrum van DELA in onze gemeente werd begin 2019 het bestemmingsplan onherroepelijk.

De toename van bedrijvigheid in Lingewaard is goed voor onze economie en de werkgelegenheid. Het zorgt er echter ook voor dat de knelpunten die we hebben in de bereikbaarheid en goede aansluitingen op de regionale hoofdwegen nog urgenter worden.

We hebben hard gewerkt aan de verbetering van het ondernemersklimaat in Lingewaard. Op de MKB Monitor die om de twee jaar uitgevoerd wordt middels een enquête onder ondernemers, zijn we een aantal plaatsen gestegen. Maar we staan nog niet waar we willen staan. We hebben de ambitie om een goede voldoende te scoren in 2022.  
De verbetering van de dienstverlening aan ondernemers pakten we gezamenlijk op met de ondernemers(collectieven). Er is gestructureerd overleg met de partijen waar o.a. de volgende thema’s op de agenda stonden: aantrekkelijkheid van de winkelcentra, eenvoudiger maken van vergunningaanvragen en revitalisering bedrijventerrein Houtakker.

We hebben ook hard gewerkt aan de verduurzaming van bedrijventerreinen. Dit geldt zowel voor het glastuinbouwgebied als de bedrijventerreinen. Samen met ondernemers investeerden we in het revitaliseren van oudere bestaande terreinen. Voor De Houtakker I leverde dat al een gezamenlijke visie op de toekomst van het terrein op.

SPEERPUNT 5 IN LINGEWAARD KIJKEN WE NAAR ELKAAR OM
Leefomgeving
In 2018 benoemde de provincie de Zilverkamp tot ‘wijk van de toekomst’. Dit na inspanningen van allerlei partijen. Zoals bewoners, wijkplatforms, Lingewaard Energie, de woningbouwcorporatie, netbeheerder, waterschap en gemeente. Vanuit het wijkontwikkelingsplan kwam naar voren dat bewoners wilden verkennen of de wijk van het aardgas af zou kunnen. Dit is gezamenlijk met de genoemde partijen verder onderzocht. Zij stonden hier allemaal positief in. Onze aanvraag bij de provincie werd vervolgens gehonoreerd. Het programma ‘wijk van de toekomst’ loopt in de provincie Gelderland als onderdeel van het Gelders Energie Akkoord. Hiermee werken we de klimaatdoelstellingen van het rijk verder uit. Er zijn nu circa 20 "wijken van de toekomst" in de provincie. Dit zijn pilotwijken die gezien kunnen worden als koplopers.

2018 heeft laten zien dat een "droge zomer" niet hetzelfde is als "mooi weer" en ook negatieve effecten heeft. Extreme droogte of het tegenovergestelde, hevige plensbuien, horen bij klimaatverandering en zullen in de toekomst vaker voorkomen. Om onze omgeving beter bestand te maken tegen dergelijke omstandigheden zijn we in 2018 gestart met het onderzoeken van maatregelen en afspraken die daarvoor nodig zijn. Dat doen we samen met andere gemeenten in het rivierengebied en in overleg met het waterschap en de provincie.

Het Algemeen Bestuur van Park Lingezegen hakte eind 2018 de knopen door over het toekomstig beheer. Er komt een kleine beheerorganisatie die het toekomstig beheer gaat organiseren. Ook bewaken ze de eenheid en kwaliteit van het park en passen nieuwe ontwikkelingen in. Overgenomen grond van de provincie wordt grotendeels doorgeleverd aan de gemeenten. De opbrengst daarvan investeert de organisatie in het park. De vier betrokken gemeenten blijven meebetalen aan het beheer. Samen vormen zij het toekomstig parkbestuur.

Voor Park Holthuizen bereikten we eind 2018 overeenstemming over de herontwikkeling van de voormalige manege en het parkgebied. Ook was er overeenstemming over de uitvoering van het raadsbesluit dat onze gemeente de groenstrook die tussen het park en de woonwijk Zilverkamp ligt, overneemt. In 2019 kunnen we met beiden aan de slag. Voor de realisatie van woningen en een theetuin maakt de eigenaar een voorzet voor een nieuw bestemmingsplan. De gemeente handelt de verkoop aan een aantal aanwonenden af. Ook zorgen we daarna blijvend voor het behoud van de groenstrook.

In Huissen werkten we voor de Doelenstraat en de locatie van de Aloysiusschool aan de plannen voor respectievelijk vervanging en toevoeging van woningen. Zodat deze passen bij de architectuur en structuur van het historische centrumgebied. In Huissen, Bemmel en Gendt stelden we samen met de winkeliersverenigingen een agenda op voor het aantrekkelijk houden van de centrumgebieden. In Huissen is ook de verkeers- en parkeerstructuur in het centrum meer in samenspraak met de omgeving onder de loep genomen.

Eind 2018 informeerden we de raad over de stappen die we zetten op weg naar de inwerkingtreding van de omgevingswet en de sturingsinstrumenten die daarbij horen. In 2019 gaan we aan de slag met een nieuwe omgevingsvisie voor de hele gemeente.

Sport
In 2018 zijn we verder gegaan met het realiseren van het Sportbeleid 2016-2020. De nauwe samenwerking tussen Lingewaard Sport!, Sport & Cultuur Coaches en onze gemeente, maakte het mogelijk veel verbindingen te leggen en concrete resultaten te boeken. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van het lokaal sportakkoord en de ontwikkelingen Open Clubs (GVA, Havo, RKHVV, Walburgen). Ook de ontwikkelingen rondom accommodaties zoals Beachhandbal Huissen, Beachhandbal Bemmel zijn hiervan een voorbeeld.

Gezamenlijk met de voetbalvereniging is gestart met de voorbereidingen voor ontwerp en aanbesteding voor verplaatsing van het sportpark Jonge Kracht. De noodzakelijke verwerving van gronden gebeurde in 2018. De fysieke uitvoering start in 2019.

Samen met SGS is gekeken naar mogelijkheden voor een tijdelijke dan wel een permanente turnaccommodatie. De vereniging kan tot en met 2020 in de huidige accommodatie  blijven. In 2019 onderzoeken we de mogelijkheden voor vervangende ruimte verder.

Voor uitbreiding van de kleedruimte bij De Bataven is het aanbestedingsbudget overschreden. Daarom moesten we op wettelijke gronden een meervoudige aanbesteding uitzetten. We streven naar realisatie in 2019.

Verduurzaming van sportaccommodaties is met ingang van 2018 meegenomen in het dagelijks onderhoud. Het doel is dat alle accommodaties in 2023 beschikken over energielabel B of hoger.

Bij de vervanging van de twee kunstgrasvelden voor voetbal in Bemmel en Gendt is geen rubbergranulaat meer toegepast. Over het alternatief, TPE Holo, dat we sinds 2017 gebruiken zijn de voetballers tevreden.

Subsidies en accommodaties
In april 2018 is de nieuwe Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard vastgesteld. De nieuwe brede subsidieregeling voor het Sociaal Domein moet hierop aansluiten. We willen daarmee de regels vereenvoudigen en subsidies beter laten aansluiten op de behoefte van inwoners en organisaties. Daarnaast zijn er meerdere beleidsregels die we op elkaar moeten afstemmen en die aan de Algemene subsidieverordening moeten voldoen. Door de gewenste zorgvuldigheid is het niet gelukt om dit allemaal in 2018 af te ronden. De nieuwe subsidieregeling voor het Sociaal Domein ronden we in 2019 af.

In 2018 werkten we aan een kadernota voor al het maatschappelijk vastgoed in de gemeente Lingewaard. De zogenoemde 'Contourennota'. In de Contourennota geven wij het beleidskader, de beleidsdoelen en uitgangspunten aan. Wij hebben veel input opgehaald bij de beheersorganisaties van de accommodaties. We wilden het traject om ons accommodatiebeleid te herzien, zorgvuldig doorlopen. Daarom konden we de Contourennota niet in 2018 afronden. In uw vergadering van 4 april 2019 heeft u ingestemd met deze nota.

Sociaal domein
2018 was voor het Sociaal Domein op meerdere fronten een uitdagend jaar. We hebben in 2018 uitgebreid gesproken met (groepen) inwoners en onze samenwerkingspartners. Onderwerp van gesprek was de doorontwikkeling van de transformatie op het gebied van preventie, gebiedsgericht werken en beter en meer samenwerken. In 2018 is het gebiedsgericht werken bij de uitvoerende teams in het sociaal domein verder doorgevoerd. De teams zijn ingedeeld naar ‘gebieden’ en we werken zoveel mogelijk integraal rondom hulpvragen van onze inwoners.

Na de brand moesten we de dienstverlening aan onze inwoners op een aangepaste manier uitvoeren. Daarbij speelde mee dat de teams in het Sociaal Domein ook nog eens werden geconfronteerd met uitval van een aantal medewerkers wegens langdurige ziekte. Waar mogelijk werkten we met verkorte procedures. De opgedane positieve ervaringen nemen we mee in het vervolgtraject voor de verbetering van de gemeentelijke toegang tot ondersteuning en hulpverlening.

In het kader van preventie brachten we in kaart welke voorzieningen en diensten er al in Lingewaard zijn en waar zich lacunes bevinden. Er is veel aandacht uitgegaan naar een verdere uitwerking van ons beleid gericht op Mantelzorgers, Vrijwilligers en Ouderen. Ook hebben we veel tijd besteed aan de voorbereiding van een herzien accommodatiebeleid en een nieuwe brede subsidieregeling voor het Sociaal Domein. In 2018 hebben we twee aanbestedingen afgerond. Voor eenvoudige WMO woningaanpassingen en schuldhulpverlening. Daarnaast zijn er meerdere aanbestedingen gestart via Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR).

Gedurende het jaar werd ons duidelijk dat de kosten voor de jeugdhulpverlening onze begrote uitgaven fors zouden overschrijden. We informeerden de gemeenteraad hierover in de Turap 2018. Het tekort is in de tweede helft van 2018 verder opgelopen. Uit onze analyse komen als belangrijke oorzaken naar voren: een toename van het aantal cliënten met ongeveer 9%, een toename van de ambulante Jeugdhulp en stijgende tarieven.

Onderwijs
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 werken we met een integrale ondersteuningsstructuur op de basisscholen in Lingewaard. Voor kinderen waarbij er vragen zijn over de ontwikkeling organiseren we rondetafelbijeenkomsten (planbijeenkomsten) met alle betrokkenen. We stimuleerden in 2018 de bekendheid van voorschoolse voorzieningen in Lingewaard door een film te maken. Ook actualiseerden we de folder over peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Zowel film als folder zijn breed verspreid.

We stelden samen met schoolbesturen en kinderopvangbesturen het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) op. Het IHP vermeldt de beleidskaders en de planning van de ver-/nieuwbouw van alle primair onderwijs en voortgezet onderwijs schoolgebouwen in de gemeente. Het plan heeft een termijn van zestien jaar. Begin 2019 stelde de gemeenteraad het IHP vast.

In 2018 rondden we het project Ot en Sienpad in Huissen af. In de Zilverkamp in Huissen zijn nu twee toekomstbestendige Integrale Kind Centra (IKC) in combinatie met een consultatiebureau.

In 2018 was laaggeletterdheid één van onze speerpunten. Om dat te onderstrepen riepen we de laatste week van januari 2018 uit tot Week van de laaggeletterdheid. Dit viel samen met de Nationale Voorleesdagen. En de eerste week van september was de Week van de Alfabetisering, waarin diverse activiteiten zijn georganiseerd. De projecten 'Taalmaatjes' en 'Klus en Klets' zijn met succes voortgezet. Daarnaast startte de pilot 'Rekenmaatjes'. Medio 2018 begon de taalcoördinator vanuit SWL en kreeg de kerngroep Laaggeletterdheid verder vorm. De samenwerking met de verschillende partners rondom laaggeletterdheid kreeg na de brand minder aandacht dan we hadden gewild.

Openbare orde en veiligheid
We werkten intensief samen met de brandweer en politie om onze inwoners, ondernemers en bezoekers een veilige woon-, werk- en leefomgeving te bieden. Door het opstellen van een integraal ondermijningsbeeld kregen we meer inzicht in de onzichtbare criminaliteit. Op bedrijventerreinen voerden we verschillende integrale controles uit. Ook hebben we meerdere panden gesloten na het aantreffen van hennepkwekerijen.

Er waren plannen voor een wervingsactie voor vrijwilligers bij de brandweer. Dit was echter niet nodig omdat de sterkte van het brandweerkorps voldoende was.

Een actieve houding en betrokkenheid van inwoners bij een veilige en leefbare woonomgeving is belangrijk. Daarom bevorderden we deelname van inwoners aan buurtpreventie WhatsApp-groepen en Burgernet. Gezamenlijk met gemeente Overbetuwe en politie was er eind 2018 een voorlichtingscampagne over inbraakpreventie (Barry Buit campagne). Ook verstuurden we voorlichtingsbrieven. Om het veiligheidsgevoel te vergroten, hebben we meerdere verkeerscontroles gehouden in onder andere woonwijken en op de dijk. Bij de keuze van de locaties spelen we in op verzoeken van inwoners.

Om het veiligheidsgevoel verder te vergroten, hebben we buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ingezet. De boa’s speelden een belangrijke rol in onze maatschappij ten aanzien van leefbaarheidszaken die de inwoners direct raken. Zoals controle op onder meer hondenoverlast, afval, parkeeroverlast, horeca en evenementen. De boa’s voerden samen met de politie meerdere controles uit. De inzet van de boa’s leidde tot verschillende waarschuwingen, bekeuringen en bestuursrechtelijke handhavingstrajecten. In 2018 is gestart met de werving van een ‘groene’ boa voor het buitengebied. Deze is op 1 mei 2019 begonnen. Daarnaast faciliteerden wij een groene boa voor Park Lingezegen. Tot slot stelden we ook een handhavingsconvenant op met de gemeente Overbetuwe. Hierdoor mogen de boa’s in geval van onder meer nood of ziekte op elkaars grondgebied werken. Dit heeft de samenwerking tussen beide gemeenten bevorderd.

Dienstverlening
Gemeenten zijn voor inwoners en ondernemers de meest nabije overheid. Elke dag handelden we klantcontacten af, was er interactie, informeerden we inwoners en hebben we producten en diensten geleverd. Van callcenter tot balie, van persoonlijke internetpagina tot de keukentafel, van sociale media tot het Gemeentenieuws. We deden dat snel, betrouwbaar en veilig. Waar mogelijk digitaal, als het nodig was persoonlijk. Veel ging er al goed, soms kan het beter.

In 2018 waren de voorbereidingen voor het vernieuwen van onze website. Deze is in maart 2019 live gegaan. Inwoners en ondernemers verwachten steeds meer dat zij producten en diensten online kunnen aanvragen. En dat zij ook via online kanalen antwoord krijgen op hun verzoek. We boden 75 producten online aan. Niet alle producten kunnen we digitaal aanbieden. Voor reisdocumenten moeten inwoners bijvoorbeeld persoonlijk naar het gemeentekantoor komen. Ophalen kan op het gemeentekantoor én we kunnen het document thuis laten bezorgen.

Veel overheidstaal is onduidelijk en onvoldoende begrijpelijk voor burgers en ondernemers. Daarom hebben wij onder meer gebruik gemaakt van een lezerspanel. Hiermee wilden we onze communicatie en dienstverlening effectiever en toegankelijker maken. Uiteraard investeerden wij ook in onze medewerkers om hen nog beter bewust te maken van het belang van tijdige en goede informatie over onze besluiten en over de gevolgen daarvan. Alleen dan kan onze dienstverlening succesvol zijn.

Naast de dagelijkse gang van zaken, verbeterden we continu onze "winkel", klantcontactkanalen en processen. Als onderdeel van het project effectieve dienstverlening benoemden we leidende principes. Deze geven aan wat inwoners van de gemeente kunnen verwachten. Op deze wijze leerden we hoe we onze dienstverlening het beste kunnen inrichten vanuit het perspectief van inwoners en ondernemers. Daarom namen we deel in de landelijke werkgroep serviceformules van VNG Realisatie.

We vinden het erg belangrijk om aan te sluiten bij de initiatieven die in de samenleving ontstaan. Tijdens de inwonersavond van 2 mei 2018 hebben we meer dan 150 ideeën en voorstellen ontvangen. Voor een groot deel zijn deze meegenomen in het coalitieprogramma “Samen bouwen aan Lingewaard”.

Inwoners, wijkplatforms en bewonersgroepen hebben twintig initiatieven genomen om de leefomgeving in hun straat, buurt of dorp te verbeteren. Daarnaast heeft de pilot "Lingewaard Doet" tot 31 december 2018 in de kernen Angeren en Gendt tot 28 aangemelde initiatieven geleid. In het voorjaar van 2019 zijn daar nog eens dertien initiatieven bijgekomen. In totaliteit 48 initiatieven in het jaar 2018. Een mooi resultaat!
Tot slot voerden de betrokken inwonersgroepen de speerpunten van de drie dorps- en wijkontwikkelingsplannen (Doornenburg, Haalderen en de wijk Zilverkamp) samen met de gemeente uit.

Programma

Lasten
(x € 1.000)

Percentage

1

Deelname aan de samenleving

51.693

41,4 %

2

Bereikbaarheid en mobiliteit

655

0,5 %

3

Bedrijvigheid

8.290

6,6 %

4

Stad, dorp en landschap

946

0,8 %

5

Wonen

8.200

6,6 %

6

Klimaat en duurzaamheid

238

0,2 %

7

Beheer en onderhoud

18.009

14,4 %

8

Inwoner en bestuur

8.111

6,5 %

9

Financiën

28.837

23,1 %

TOTAAL

124.979

100,0 %