Jaarstukken 2018

7. Beheer en onderhoud

7.1.3 Onderhouden gebouwen

7.1.3 Onderhouden gebouwen

We onderhouden gebouwen, bouwkundige objecten en beeldende kunstwerken in de openbare ruimte. Dat doen we op basis van het meerjarenonderhoudsplan.
Er zijn verbeterplannen voor de 44% van de gebouwen die geen energielabel B of hoger hebben. Doel van de verbeteringen is dat in 2023 ook deze gebouwen het minimale energielabel B bezitten.
Ondertussen wordt bij onderhoudswerk al verbetering van duurzaamheid meegenomen. Bijvoorbeeld bij vervanging van dakbedekking passen we isolerende maatregelen toe.
Daarnaast kunnen gebruikers zich bij ons melden als ze energetische verbeteringen van het gebouw willen. Binnen het meerjarenonderhoudsplan moet dit wel (financieel) inpasbaar zijn.

Vastgoed
We hebben:

  • nog geen definitieve consequenties in beeld voor de formatie. De bevindingen van de Rekenkamercommissie en consequenties uit het accommodatie- en vastgoedbeleid nemen we mee in de bepaling van de definitieve formatie.
  • inzicht in alle objecten die we beheren via het vastgoedregistratiesysteem.
  • inzicht in alle (voor zover voorhanden) afspraken met gebruikers uit het verleden.
  • alle gemeentelijke panden met asbesthoudende daken in beeld.
  • we hebben een deel van de bestaande (huur)overeenkomsten/afspraken vervangen door nieuwe, uniforme overeenkomsten.
  • de overeenkomsten, die dat vereisten, in overeenstemming gebracht met de voorwaarden uit de Wet Markt en Overheid.
  • integrale werkprocessen ingericht over de maatschappelijke behoefte aan vastgoed. Daarbij merken we wel op dat verdere verfijning nog nodig is (op basis van opgedane ervaringen).

Verkoop reststroken
Het project reststroken loopt nog tot eind 2021. De kernen Haalderen en Doornenburg zijn nagenoeg afgerond, met Angeren is gestart. Na aftrek van de kosten levert het project jaarlijks een positief resultaat op. Dat resultaat storten we in de bestemmingsreserve revolverend fonds Vastgoed.
Het belangrijkste wat we bereiken is het terugdringen van het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond door inwoners en het voorkomen van verjaring hiervan. Ruim 3.300 m2 grond is verkocht of op naam van de juiste bezitter gezet.

Onderhoud buitensport
In 2018 renoveerden we de kunstgrasvelden in:

  • Bemmel (voetbalveld en semi-water hockeyveld);
  • Gendt (voetbalveld en zes tennisbanen);
  • Huissen (vijf tennisbanen).

Bij de voetbalvelden is als vulling TPE Holo gebruikt: een alternatief voor het rubbergranulaat. Na de landelijke discussie over het gebruik van rubber besloot de gemeenteraad op 16 maart 2017 geen rubber meer te gebruiken. Over dit alternatief zijn de verenigingen tevreden. Per veld zijn de meerkosten voor dit alternatief ongeveer € 40.000.

Twee renovaties van kunstgrasvelden zijn niet doorgegaan:

  • Huissen (voetbalveld);
  • Haalderen (tennisbaan).

In Huissen wordt de renovatie van het veld gecombineerd met de ingrijpende werkzaamheden vanuit de visie Polseweg. Renovatie in 2018 zou kapitaalvernietiging betekenen. Uitstel met één jaar was mogelijk.
In Haalderen bleek na meting dat de baan nog een restlevensduur heeft van minimaal vijf jaar. De renovatie van deze tennisbaan plannen we nu in 2023.