Jaarstukken 2018

3. Bedrijvigheid

3.2.2 Vestigingsmogelijkheden (bedrijfskavels)

3.2.2 Vestigingsmogelijkheden (bedrijfskavels)

Verkoop bedrijfskavels
In het kader van het Regionaal Programma Werklocaties zijn diverse maatregelen genomen om de grondverkopen te stimuleren: inschakelen van een makelaar, meer menskracht is ingezet op marketing en acquisitie en er is een marketingbureau ingeschakeld. Dit bureau heeft onder meer de webpagina’s verbeterd en promotiefilms gemaakt. Daarnaast wordt een rode loper benadering gehanteerd. Dit houdt in dat potentiele kopers ook na grondaankoop worden begeleid tot aan de uitvoering van hun bouwplan. De verkopen voor de Houtakker II (3,7 ha) en van Pannenhuis II (0,4 ha) zijn groter dan verwacht. De verkopen van het Agropark II blijven helaas nog achter. Dit heeft alles te maken met de mono-bestemming agribusiness op dat terrein. De financiële gevolgen van deze verkopen op de begroting zijn gunstig.

Verbetering bestaande terreinen
Met de revitalisering van het bedrijventerrein Houtakker I is een start gemaakt. Met een aantal bedrijven zijn gesprekken gevoerd over hun toekomstvisie op het bedrijventerrein. Op 19 februari 2019 is een bijeenkomst geweest voor alle ondernemers (eigenaren/huurders) gevestigd op het bedrijventerrein. Verder zijn mogelijke kansen voor het bedrijventerrein bestudeerd zoals de verdere verduurzaming.

Toeristische trekker
Een onderzoek is gestart naar de vestigingsmogelijkheden van een trekker/hotel aan de A15. De uitkomsten daarvan worden verwacht in 2019.

Uitvaartcentrum DELA
Aan de Karstraat wordt aan de rand van Park Lingezegen een uitvaartcentrum/crematorium
gerealiseerd. Hiervoor hebben we een grondverkoop- en een uitvoeringsovereenkomst gesloten met
DELA. Het bestemmingsplan hiervoor is onherroepelijk geworden. Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State is in het bestemmingsplan een kleine reparatie aangebracht.

Hoogwatervrij maken Looveer
In het uitvoeringsprogramma is het hoogwatervrij maken van de Looveerweg opgenomen. In 2018 is onderzocht of het ophogen van de weg en/of het realiseren van een brug zodat de Looveerdam doorstroombaar wordt, kan worden ingepast in een maatregelenpakket rondom het splitsingspunt Rijn – IJssel. Twee varianten zijn rivierkundig mogelijk, zowel ophogen als een brug. Financieel verschillen de maatregelenpakketen, € 4 miljoen versus € 28 miljoen. Dat verschil zit in de ambitie voor waterstandsdaling en in de mate waarin doelstellingen van alle overheden worden gehaald. Uitwerking en keuzes volgen komend jaar. Zie ook onder 4.2.3. onder Deltaprogramma.

Prestaties

Naam verplichte (of niet-verplichte) indicator

Meetbaar resultaat

Werkelijk resultaat 2018

Verwacht resultaat 2018

Vestigingen van bedrijven*

Aantal vestigingen per 1.000 inw. In de leeftijd van 15 - 74 jr

107

123

Functiemenging**

Toegevoegde waarde per baan + aantal banen

44

40-45 %

Bruto gemeentelijk product***

Verhouding verwacht / gemeten

111

111

* Deze indicator is gewijzigd. Tot vorig jaar werd het aantal bedrijfsvestigingen weergegeven als aantal bedrijven per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar. Vanaf 2018 geeft de indicator het aantal bedrijven aan per 1.000 inwoners in de leeftijdscategorie 15 - 74 jaar. Het aantal is daarom minder goed vergelijkbaar met het aantal van vorig jaar. Aangeleverde gegevens zijn van 2017.
* De functiemengingsindex (FMI) weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen, en varieert tussen 0 (alleen wonen) en 100 (alleen werken). Bij een waarde van 50 zijn er evenveel woningen als banen.
** Het BGP is het product van de toegevoegde waarde per baan en het aantal banen in de gemeente. De verhoudingswaarde tussen verwacht en gemeten BGP geeft aan of er boven verwachting ( <100) of beneden verwachting (>100) wordt geproduceerd.Deze indicator wordt alleen nog gemeten voor de 100 grootste gemeenten. In 2013 was het Bgp in Lingewaard 111.