Jaarstukken 2018

6. Klimaat en duurzaamheid

6.1.1 Duurzaam gedrag

6.1.1 Duurzaam gedrag

Energieloket
Bij het energieloket Lingewaard kunnen onze inwoners terecht met alle vragen over het verduurzamen van hun woning (zie www.energieloketlingewaard.nl). Het Energieloket is digitaal en telefonisch bereikbaar. Ook organiseert het Energieloket een aantal keer per maand spreekuren op locatie.  

Het Energieloket Lingewaard is in 2018 goed bezocht en geraadpleegd. In 2018 hebben zo’n 1.871 unieke bezoekers de website bekeken. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van 2017. De facebookpagina heeft  meer dan 7.000 mensen bereikt en er zijn 21 artikelen in het Gemeentenieuws geplaatst. 87 inwoners hebben een spreekuur bezocht. Daarnaast organiseerde het Energieloket een informatiebijeenkomst over energiebesparing en gezamenlijk inkoop van isolatie.

Dit jaar is er ook specifiek aandacht besteed aan de ‘wijkaanpak’. De bewonersinitiatieven om de wijk Zilverkamp en de kern Doornenburg te verduurzamen, zijn ondersteund.

Verduurzaming Zilverkamp
De wijk Zilverkamp in Huissen verduurzaamt. Dit gebeurt op initiatief van bewoners zelf met steun van de gemeente. Bewoners hebben het verduurzamen van woningen als een van de speerpunten aangewezen. In 2018 is een visie en plan van aanpak opgesteld en gestart met een eerste concrete project; gezamenlijke inkoop van (vloer)isolatie.

Tevens is de Zilverkamp door de Provincie Gelderland benoemd tot ‘wijk van de toekomst’. De wijk van de toekomst is een samenwerkingsproject waarin een wijk samen met bewoners, de gemeente, de netbeheerder en de woningcorporatie stap-voor-stap toewerkt naar een aardgasvrije wijk. Dit houdt in dat we in 2018 gestart zijn om samen met alle betrokkenen en een deskundig bureau te onderzoeken hoe de warmtevoorziening in de wijk verduurzaamd kan worden.

De Knop Om op school
Het project ‘De Knop Om op school’ liep van 2016 tot 2018. In opdracht van de gemeente heeft lokale coöperatie Lingewaard Energie alle basisscholen van Lingewaard energieadvies gegeven. De scholen
hebben hiervoor een energiemonitoringsysteem gebruikt. De leerlingen kregen gastlessen. Met 49 uitgevoerde gastlessen op elf verschillende scholen hebben kinderen les gekregen over klimaatverandering en het (onnodig) gebruik van energie. In totaal zestig enthousiaste leerlingen zijn als ‘energiedetectives’ opgeleid en op school op zoek gegaan naar energieslurpers.

Energiebesparing bedrijven
Het energieloket Lingewaard heeft haar website uitgebreid met informatie voor bedrijven. Samen met de ODRA hebben wij een jaarplan energie besparen bij bedrijven opgesteld. Naast aanjagen en voorlichten heeft de ODRA ook actief ingezet op handhaven op energiebesparing. In 2018 hebben 31 bedrijven een extra energiecontrole gekregen. Wij hebben twee pilotprojecten om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren gedraaid, maar hier was bij bedrijven weinig belangstelling voor.  Daarom hebben wij verder gewerkt aan het beter in beeld krijgen van de grootverbruikers in de gemeente Lingewaard. Hier gaan wij in 2019 gericht de dialoog mee aan.

Prestaties

Activiteit

Meetbaar resultaat

Werkelijk resultaat 2018

Verwacht resultaat 2018

Diverse projecten om energiebesparing te bevorderen

Percentage energiebesparing door inwoners per jaar

*)

-1,5%

*) Op dit moment kunnen wij nog niet goed nagaan wat het effect is van ons beleid om energiebesparing te stimuleren. Wij beschikken op dit moment niet over actuele cijfers over het energieverbruik. Per 1 januari 2018 is informatiedienst ‘Energie in Beeld’ gestopt. Alternatieven zoals de klimaatmonitor of de Energie-etalage geven vooralsnog een gedateerd en onvolledig beeld. Wij zijn in contact met Liander om hier (samen met de regiogemeenten) een oplossing voor te vinden.